V E R A   I R I S

Fotograaf uit Mechelen

Er zijn landschapsfotografen, fotografen met een oog voor gebouwen, fotografen die liever van allerlei kunstwerken een foto maken en ik, ik ben voor de mensen. De mensen met een verhaal. Mensen op straat, in de winkel, gewoon thuis, ... eigenlijk overal. En iedereen heeft iets te delen en het is het altijd waard om gehoord te worden.

 

Eén van de meest krachtige ingrediënten van fotografie met de focus op mensen is spontaniteit. Althans dat vind ik toch. Er gebeurt nooit iets twee keer hetzelfde en dat maakt elk verhaal uniek en gevarieerd. Spontaniteit zorgt voor dat extra sprankeltje om de foto leven in te blazen en te laten voortbestaan.

Mijn liefde in de fotografie is om echte emoties na te jagen en iedereen te laten schitteren op de foto hoe hij of zij is. Echtheid en puurheid. Dat maakt een mens mooi.

Spontaniteit is ook nodig in mijn job als leerkracht. Elke dag een nieuw verhaal schrijven samen met de kinderen en in dialoog gaan met wat zij binnen brengen. Dit met een goede dosis humor en een luisterend oor of hart-onder-de-riem-steker. Laat jezelf zien. Verstop je niet. Je mag er zijn. Dat is zo belangrijk.

Halftijds geef ik muzische vorming (beeld, muziek, drama en dans) en ook daar kan ik mijn creatief ei in kwijt. Zalig! 

De andere helft werk ik momenteel in het 1ste leerjaar.

Ik hou ervan wanneer de dagen langer worden. Zeker na een lange, donkere en natte Winter. Gelukkig komt Lente er dan altijd weer aan.
Een tegengestelde van de donkere dagen: ze brengen Het Licht. 

Naast een vuur zitten tijdens de koude dagen, houdt ons warm en is erg gezellig. Kamperen met Nieuwjaar was één van mijn favorieten. Daarom kan ik Winter toch niet missen. Ondanks zijn korte, donkere en koude dagen. Winter is het seizoen van feest: Kerst, Nieuwjaar en zelfs mijn verjaardag. Ik zal 25 kaarsjes uitblazen in januari 2020.

 

Maar O, Zomer... Na een zachte Lente kom jij voorbij gewandeld. Met je mooie zonsondergangen en ellenlange avonden. 
De mogelijkheid om op vakantie te gaan in de Alpen of gewoon in een hangmat te liggen met een glaasje wijn. Een pen en een notebook erbij om alle gedachtenspinsels neer te pennen en de wereld te verwerken. Poëzie en schrijven is een middel om mijn hart te luchten of gebeurtenissen extra goed te beseffen.

En daarna start Herfst weer. Mijn lieve bruin-oranje-gele-paarse-rode Herfst. Tijd voor 'walks&talks'. En na zo'n wandeling heerlijk genieten van een grote kop thee. Dat kan ik eigenlijk in elk seizoen en elk tijdstip van de dag. 

En tijdens deze seizoenen leg ik graag alles vast. In mijn notebook, met mijn camera of een combinatie van beiden.

Ik geniet van elk verhaal en om de persoonlijkheden achter mijn lens te laten schitteren. Wat is jouw verhaal? Mag ik het horen? 

tryout-8.jpg

"Niets gebeurt twee keer hetzelfde - creativiteit in de realiteit. Die momenten zijn er om vast te houden en op te slaan. En ze te vangen zoals ze zijn. Helemaal echt. Echt jij, jullie, zij en wij. Zodat de puurheid aan de oppervlakte komt en zichtbaar wordt, want die mag er zijn."